29 června 2015

Jak připojit zahradní litinové umyvadlo k vodovodnímu řádu a odpadu



 Tento článek jsem pro vás vytvořila ve spolupráci s instalatérem a kutilem v jedné osobě. Jelikož se chystáte stát majiteli zahradního umyvadla, tak tento návod je určen právě pro vás, kteří přemýšlíte, jak si takové zahradní umyvadlo na zeď sami zapojit . Napojení zahradní výlevky se dá provést více způsoby, ale všechny začínají plánováním, kam umyvadlo umístnit.

Litinové zahradní umyvadlo, k němuž se vztahuje tento popis, není klasickým umyvadlem v pravém smyslu slova.  Jde o designovou záležitost ke zkrášlení vaší zahrady a vyřešíte tím i problém, kde si umýt ruce špinavé od zahradničení, nebo kde opláchnout zeleninu.



 Jde jen o to, rozhodnout se zda odpad napojíme do trativodu nebo do klasické kanalizace. Z vlastní zkušenosti a konzultace s instalatérem již vím, že je dobré plánovat předem přívod vody a odpadu pro konkrétní typ výrobku.
   Osobně doporučuji napojení odpadu pomocí odpadního kolene  40 – 87°30´, které se nahřeje a roztáhne na průměr  42 mm. Následně se připevní k odtoku, na spodní straně umyvadla, pomocí silikonu. Jde o nejméně pracný způsob, který zvládne každý manuálně zručný kutil. Jen při připevnění na zeď bude zapotřebí dvou páru rukou. Úskalím této varianty je, že se kolenem nevytvoří sifón a tím pádem ani pachová zátka. V případě napojení na klasickou kanalizaci by nás obtěžoval nežádoucí zápach. Problém lze lehce odstranit použitím zátky do dřezu s průměrem 52 mm, ale jde to i jinak. Je potřeba vytvořit sifón pomocí flexibilního odpadu přímo ve zdi.  Ten vytvoříme použitím dalších čtyř pravoúhlých kolen (40 – 87°30´ - práce pro instalatéra nebo zručného kutila).


Předem upozorňuji, že odpadní sifón ve zdi je spojen se stavebními pracemi. Konkrétně jde o vysekání potřebného místa ve zdi a následné zednické zapravení. Ale protože budeme muset dodržet rozteč mezi odpadem a vodou, tak se nějakému tomu sekání do zdi stejně nevyhneme.

                            






Existuje ještě jeden výše zmíněný způsob, jak připojit umyvadlo k odpadu. Jde o více pracné provedení, které je schopen provést zručnější kutil za pomocí let-lampy nebo plynového hořáku. V tomto případě budeme potřebovat, aby odpad o průměru  40 mm byl vsazen cca 3 cm do zdi a nebude umístěn v ose s vodou pod sebou, ale bude lehce posunut mimo osu o 4 cm vpravo.




 Flexibilní propojení ( A790 od Alca PLASTu  6/4´´/40 kov s délkou 350 – 800 mm) budeme na obou koncích zkracovat o 2 cm. Následně pomocí hořáku a násady od krompáče upravíme konec, který je určen k přišroubování k odtoku umyvadla, tak aby nám dosedl na odtok litinového umyvadla. Potom pomocí dvousložkového lepidla připevníme k umyvadlu a po vytvrdnutí cca 24 hodinách, můžeme umyvadlo připevnit na zeď a zapojit.
 

Žádné komentáře: