23 června 2015

Seznamte se s materiály - 2.díl keramika








Keramika je velice často užívaný materiál.  Můžete jí najít u sebe doma v kuchyni jako nádobí, nože a různé formy na pečení, v koupelně jako obklad zdí, ale i na zahradě v podobě soch a různých dekorativních prvků. Využití má ve spoustě odvětví.
Nás teď ale zajímá keramika, která nám dělá radost u nás doma.
Rozdíl je převážně v tom, za jakých teplot byla keramiky vypálena a jakou formou je ochráněný její povrch. Pokud nemá keramika žádnou úpravu povrchu, je porézní a přijímá vlhkost, což většinou není zrovna žádoucí. Proto se povrchy keramického zboží upravují různými glazurami, smalty a engobami.
Většina keramických výrobků bez glazury, ale i ty s glazurou se nedoporučují mýt v myčce. Je zapotřebí si tyto informace ověřit hned při nákupu. Pomohu nám v tom symboly, které jsou většinou uvedené na obale.
 
potraviny.gif    Zboží určené pro styk s potravinami.
vhodne_do_mikrovlnky.gif    Vhodné do mikrovlnky.
mycka.gif    Vhodné do myčky nádobí.

Samostatná skupina je zahradní keramika, která by měla být odolná vůči změnám počasí. Tuto informaci by vám měl prodejce nebo výrobce potvrdit, protože pokud není dekorativní keramika mrazuodolná, museli by jste jí na zimu uklidit a ochránit jí před velkými tepelnými výkyvy.

Stalo se vám někdy, že se na zahradní keramice objevil jemný zelený potah? Ať už je to řasa, nebo jemný mech, chcete se ho zbavit. Buď můžete použít chemii, nebo náš tip.

Náš tip:
Na povrchové očištění keramiky  stačí jemná sůl, měkký hadřík a voda. Ze soli a trošky vody si vytvořte jemnou pastu, takový peeling (každá žena ví co to je). Jemnými krouživými pohyby vyčistěte zasažený povrch. Netlačte moc, aby jste povrch nepoškrábali. Pak už jen stačí opláchnou ve vodě a keramika je jako nová.
Pokud si nejste jistí tím, že by to povrch vaši keramiky neponičilo, udělejte si test na méně viditelném místě a až pak pokračujte i na zbytek povrchu.

Z vlastí zkušenosti můžu potvrdit, že zahradní keramika, kterou máme v nabídce našeho e-shopu, přežije venku celý rok. Sama jí mám na zahradě a podle sezóny obměňuji sněhuláka za velkého zajíce, nebo usměvavé kameny, které mám na zahradě v létě. Sněhulák nám v létě dělá "klimatizaci" u bazénu.
Barevně je tato zahradní keramika stála a já i naši zákazníci jsou s ní spokojení.


Žádné komentáře: