21 srpna 2017

Už se chystám na podzim


Svatá Anna - chladno z rána, dožínky, škola..., šup, a je tu podzim! Vždycky se mi zdá, že prázdniny utečou pouhým mrknutím oka, každý rok o něco rychleji. Ale těším se na podzim, miluji jeho vůni, žloutnoucí listí, sklízení úrody, vinobraní, apod. Při pohledu z okna se neustále přesvědčuji, že příroda je skutečně mocná čarodějka. Mám štěstí, že z kuchyně vidím na zahradu, z chodby pak na cestu vedoucí k lesu a pole.



Slyším, jak teď mnozí z vás na prázdno polykají a jen tiše závidí. Věřím, že pohled z okna městského paneláku na jiný dům, průmyslovou oblast nebo supermarket není zrovna romantický. Nepíšu to kvůli tomu, abych vás naštvala, ale proto, že pro vás mám řešení: samolepky na okno s podzimními motivy. Můžete si vybrat nenápadné podzimní listy a plody, věnce nebo strašáky, děti milují veselá zvířátka. Kdyby vás náhodou přemlouvaly k nalepení zvířátek i na zrcadlo, obklady v koupelně nebo skříňku, bez obav jim to povolte. Až je přestanou bavit, samolepky bez jakýchkoliv následků jednoduše sloupnete.



K podzimu bezesporu patří i Halloween. Děti ve strašidelných kostýmech obchází dům po domu a koledují si o sladkosti. Jsem docela ráda, že se u nás tento zvyk neujal, vždyť k obdarovávání dětí sladkostmi nám bohatě stačí Velikonoce nebo Mikuláš! Ovšem dýni, která je jeho symbolem, doma s dětmi pravidelně vyřezáváme a rozsvěcujeme. Podle tradice se v ní má zapálit svíčka právě v den před svátkem Všech svatých (31. října = Halloween), aby odehnala duše zemřelých. Jestliže jste si letos nestihli vypěstovat svoji vlastní dýni, babičce nevyrostla nebo je na trhu zkrátka vyprodaná, pořiďte si třeba mrazuodolnou keramickou dýni. Parapet nebo zahradu ozdobí úplně stejně, budete to mít bez práce, a navíc vám vydrží řadu let!

Ani se nenadějeme a podzim je tu. Nebraňme se, pozvěme ho do svých domovů a zútulněme si je podzimnímidekoracemi! Hned nám bude příjemněji.

Žádné komentáře: